Keman Seçmek ve Satın Almak

  • |

 

Hiç bir müzik deneyimi olmayan birisi için yeni bir enstruman satın almak oldukça sancılı bir süreçtir. Çevrenizde de size referans olacak birisi yoksa; tam bir çaresizlik içinde kaldınız demektir.

Kendiniz ya da; keman eğitimine yeni başlayacak olan çocuğunuz için nasıl bir keman alacaksınız? Kemanları "profesyonel" ve " yeni başlayanlar için" olarak gruplandırırsak işimiz biraz kolaylaşacaktır. Profesyonel bir kemana ihtiyacınız varsa: zaten bu makaleyi okumayacak, hiç bir kılavuza ihtiyaç duymadan aradığınız ton ve kalitede bir kemanı, iyi bildiğiniz bir lüthier'e sipariş edecek yada satın alacaksınızdır. Hala bu makaleyi okuyorsanız; işte biz size hitap ediyor olacağız.

İlk bulduğunuz müzik aletleri dükkanına gidip bir keman almak muhakkak ki; sizin için çeşitli koşullara bağlı olacaktır. Birincisi: bütçeniz, ikincisi: sürdürülebilirlilik, üçüncüsü de: hedef. Eğer bütçeniz yüksek ve sınırlı değilse; koşullara bağlı olarak yaptığımız sıralama muhakkak değişecektir. Bütçeniz sınırlı ise yapacak çok bir şey yok. Ucuz bir keman tercih etmeniz kaçınılmaz. Bu her zaman dezavantaj olmayabilir. Eğer bir hedefiniz yoksa; (konservatuar, profesyonel müzisyenlik, vb..) ve sürdürebilirlilik konusunda kendinize güveniniz zayıf ise avantaja bile dönüşebilir. Daha az para harcayacaksınız. Eğer bir gayeniz var ise; bu akademik bir müzik eğitimi olabilir, bütçeyi her zaman yüksek tutmalısınız. Şunu da belirtmekte yarar var ki; kaliteli bir keman çoğu zaman değerini korur, ilerde satmanız gerekirse çok kaybınız olmadan böyle bir tasarrufta bulunabileceğinizi de unutmayın. Bütçeyi yüksek tutmaktan kastımız; yeni başlayanlar için üretilmiş keman fiyatlarının 70$(USD) ile 380$ (USD) arasında olduğunu düşünürsek 200$ ve üzeri bir keman akademik bir eğitim için idealdir.  

Keman Fiyatları Neye Göre Değişir?

Her üründe olduğu gibi keman'da da malzemenin kalitesi ve akustiği önemlidir. Diğer bir husus kullanılan donanım ve işçilik kalitesidir. Tüm bu kriterler kemanlar arasındaki bu fiyat farklarının nedenidir. İşçiliği bunların dışında tutarsak fiyata etki eden bu malzemeler nedir? 

Keman hangi ağaçlar ile kombine edilir?

En çok bilinen pahallı ve iyi keman ağaç kombinasyonu: ön kapağında; Ladin ağacı, arka ve yanlarında; Flame Maple (akçaağaç), klavyesinde; ise Abanoz ağacı kullanılanlardır. Muhakkak ki, bu ağaçlarda kesim şekli, kurutma, saklama ve yetiştiği bölgeye göre kendi aralarında farklı kalite ve maliyetler oluşturmaktadır. Böyle bir kemanı satın almak için en az 230$ harcamanız gerekebilir. Orta kalite bir keman'da da Akçaağaç, Ladin ve Abanoz kombinasyonuna rastlayabilirsiniz bu da olağandır. Orta kalite ve ucuz keman ağaçları ise: Willow (söğüt), Pear (Armut), Linden (Ihlamur), Alder (Kızılağaç), Sycamore, Boxwood, Holly, Sorb tree gibi ağaçlardır. En ucuz olanları genellikle Linden ağacından yapılanlardır. Eğer iyi bir işçiliğe sahip ise tercih edilebilir.

 

Ucuz Bir Keman İle Pahalı Keman Arasındaki Performans Farkları Nelerdir?

Bir profesyonelin enstrumanda aradığı ilk şey tonalite, tonal denge daha sonra tutarlılıktır. İyi ağaçlar ve iyi işçilik iyi tonlar verir. İyi donanım ise, bunlar:tuşe (klavye), akort burguları, çenelik, yay, koruyucu cila tutarlılığı sürdürülebilir kılar. Yeni başlayan biri için bu durum çok elzem olmamakla birlikte tutarlılık dikkate alınmalıdır. Satın aldığınız keman ucuz bile olsa uzu süre akort'unu koruyabilmeli. 

 

Bir çok keman eğitmeninin yeni başlayanlara tavsiyesi her zaman orta karar bir keman almanız olacaktır. Diyelim bütçenize göre aradığınız kemanı buldunuz, peki; başka aksesuarlara ihtiyacınız var mı?

 

Keman Eğitimi İçin İhtiyacınız Olacak Diğer Aksesuarlar Nelerdir?

Günümüzde neredeyse tüm kemanlar taşıma kutusu, reçinesi ve yay'ı ile birlikte satılmaktadır. Ödediğiniz fiyata bu aksesuarlar da dahildir, ancak; ihtiyacınız olan diğer aksesuarlar saydığım setin dışında ve ayrı satılmaktadır. Bunlar nelerdir;

 

 Aldığım Kemanın Boyu Ne Olmalı?

Aşağıdaki tabloda da açıkca görüldüğü gibi her yaşa göre keman boyları da değişmektedir. 12 Yaş ve üzeri adayların tam keman, daha küçük yaşların ise kol boy ölçülerine göre küçük ölçekli kemanlar kullandığını görüyoruz. Bu sebeple keman seçerken sağlıklı bir keman eğitimi için muhakkak bu ölçüleri dikkate almak gerekmektedir. Tabloda belirtilen ölçüler, yaş grubuna göre standart çogunluk dikkate alınarak verilmiştir, yaş ve kol boyu orantılarında istisnai durumlarada rastlanmaktadır. Bunun içindir ki; bir keman satın alırken öğrenci üzerinde prova edilerek alınması daha sağlıklı olabilir.

 

Keman Boyutu

Kol Uzunluğu

Yaklaşık Yaş
4/4 (Tam Keman)  59cm ve üzeri  12 Yaş ve üzeri (Yetişkin)
3/4 (Üç Çeyrek Keman)  55-60cm arası  10-12 Yaş
1/2 (Yarım Keman)  52-56cm arası  8-10 Yaş
1/4 (Çeyrek Keman)  48-53cm arası  6-8 Yaş
1/8 (Sekize Bir Keman)  45-48cm arası  5-6 Yaş
1/16 (Onaltıda Bir Keman)  36-45cm arası  3-5 Yaş

 Keman için kol boyu